Ledare
Header n sets sk

AKADEMISAMARBETET MED UTSIKTEN.

Publicerad 2023-01-31 07:48
0835bf3a 6917 46dc ab8f 4d14983e1106
Under vår ledarkonferens kom det fram att alla inte har full koll på vår akademiverksamhet, vilket är helt förståeligt. Nedan kommer en text om starten av samarbetet, de utmaningar vi stött på och varför vi har vårt samarbete.

Akademisamarbetet startade 2015 genom att de olika styrelserna inledde diskussioner om hur de skulle kunna komplettera varandra. I början var en sammanslagning av klubbarna på tapeten med relativt snart så kom vi fram till att ett samarbete mellan klubbarna var bättre.

Utsikten behöver i sin elitsatsning en ungdomsverksamhet och genom samarbetet med oss så har de tillgång till den ungdomsverksamheten.

Näset behövde på den tiden ett samarbete med en elitklubb eller liknande då vår förening tappade i princip alla duktiga spelare i 11-12-årsåldern och lagen utarmades och lades tyvärr ofta ner, så var det i de flesta breddföreningar så inte unikt för oss men vi ville inte ha det så. Föräldrar flyttade sina barn till akademiföreningar för att försöka säkerställa att barnet fick en bra fotbollsutbildning och rätt möjligheter.

Genom samarbetet så har denna problematiken i princip helt upphört då vårt akademispår ger dem som vill satsa väldigt bra möjlighet att göra det på hemmaplan.

Vilka utmaningar har vi haft och till viss del har; Vår största utmaning är att inte konkurrera med oss själva med vår herrjuniorverksamhet. Akademispåret ska vara för dem som verkligen vill satsa och annars skulle gått till en annan klubb för att göra det. Viktigt är att vi bedriver en lika bra fotbollsutbildning i vår herrjuniorverksamhet och enda skillnaden ska vara att det inte är samma träningsmängd i herrjunior. Sen går akademin alltid bättre fotbollsmässigt då den tar in jätteduktiga spelare från hela Göteborg och tackar nej till många under tiden vår herrjuniorverksamhet erbjuder plats för alla som växt upp hos oss.

I början pratade vi mycket om att vi behövde ha ett visst antal platser för att det skulle vara värt att ha akademin hos oss. Följden av det blev att vi dels utarmade vår egen juniorverksamhet och dels sänkte resultaten i akademin. Med åren har vi nått bra samarbete och hittat rätt nivå för att det ska gå bra för vår verksamhet och akademin ska gå bra.

De första åren tyckte vi det var viktigt att vi hade ekonomin för akademin i vårt paraply för att det skulle kännas som vår akademi. Det innebar att vi fick medlemsavgifter, lokstöd och annat samtidigt som vi hade utgifterna för domare, kläder, ledare mm. De sista åren har vi ändrat på det och Utsikten har nu det ekonomiska ansvaret för akademin vilket är bättre för oss. De tar alla inkomster men de tar också alla utgifter.

Enligt avtalet så ska de vara i våra lokaler och de betalar planhyra för de timmar de använder på Yuncture Arena.

I avtalet har vi också lovat att vi ska vara behjälpliga med bollkallar till deras hemmamatcher med A-laget. Det laget ligger nu i Superettan och det innebär då att de har en mängd åtaganden vid sina matcharrangemang och att de har en matchdelegat som ser till att arrangemanget går enligt elitfotbollens regler. Där är det då viktigt att vi ställer upp och gör det jobbet på ett bra och tillfredsställande sätt.

Sen samarbetet startade så har vår spelarflytt som tidigare skrevs nästan helt slutat och vår herrjuniorverksamhet är stor och blomstrande. Det innebär i sin tur att vi har många bra ungdomar som vill och kan vara ledare på våra camper för våra barn och det är en riktigt bra styrka vi har där. Tillsammans med akademilagen och damjunior så har vi numera lätt att få ihop alla ledare som behövs för att kunna ha en sommarcamp för upp till 300 barn vilket för de flesta föreningar inte är möjligt.

Det är fortfarande så att vi kan förbättra samarbetet på många sätt och det är något som hela tiden görs på olika sätt.


Md yuncture logo
Md nordic wellness logo 388x201px dec2021
Md hammarviken cmyk logo platt medium 58184af0e3882
Md dunross web
Md ica supermarket akered
Md teamsportia 2radig cmyk
Md logga silver med tagline
Md bjornerods vit bakgrund 1502
Md logo fj
Vi hjälper dig med familjejuridiken
Md download  1
Md bra group svart platta v1
Md serneke group
Md arno
Md logo 6
Md gigi vektor txt
Md rf sisu vastra gotaland horizontal color pos rgb 2019
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub